3 manieren om snel je software development team te versterken - Talenting Software

Blog

image

3 manieren om snel je software development team te versterken

Voor softwarebedrijven kan het uitbreiden van hun software development teams met getalenteerde software developers een grote uitdaging zijn. Het vinden van gekwalificeerde developers op de Nederlandse arbeidsmarkt is lastig, vacatures staan vaak lang open. Bedenk eens hoelang het kan duren voordat je je development team hebt uitgebreid met meerdere developers.  

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor bedrijven die hun software development team snel willen uitbreiden en versterken, waaronder het inhuren van freelancers en het inhuren van developers in nabij en vergelegen landen (nearshoring en offshoring). In deze blog gaan we in op de voor- en nadelen van deze drie oplossingen. 

Het tekort van developers verhelpen met een remote software development team? Download hier onze 5 lessen.  

Freelance software developers inhuren 

Ondanks dat software developers schaars zijn in Nederland, zijn freelance developers wel te vinden op platformen zoals bijvoorbeeld Malt en Blackbear waarop freelance software developers hun diensten aanbieden.  

Voordelen 

Er zitten meerdere voor- en nadelen aan het werken met freelancers. De voordelen liggen vooral op het vlak van flexibiliteit. Je kunt freelancers gemakkelijk en snel inhuren voor korte- en lange termijn projecten. Daarnaast kun je de samenwerking met een freelancer vaak eenvoudig starten en ook weer afbreken, zodat je bij een mismatch niet langdurig aan elkaar gebonden bent. 

Nadelen

De nadelen van aan het inhuren van freelance developers zie je vooral terug in het ontbreken van binding met je bedrijf en product. Daarnaast zijn de kosten voor Nederlandse freelancers vaak hoog. Ben je op zoek naar meerdere developers die samen een geolied team moeten vormen, dan is werken met onafhankelijke freelancers meestal niet de beste oplossing. 

Een remote development team – op een offshore locatie 

Dan zijn er natuurlijk ook nog alternatieven in het buitenland. Landen in het Verre Oosten staan bekend om hun deskundigheid en beschikbaarheid van talent op het gebied van IT en software development. Steeds vaker huren westerse bedrijven development teams in aan de andere kant van de wereld. Een development team opzetten in een ver land wordt ook wel offshoring genoemd. 

Voordelen 

Offshore development teams inhuren kan een aantal mooie voordelen met zich meebrengen. Met de juiste partner kan een remote team je capaciteit een enorme boost geven. De partner helpt je dan bij een gebalanceerd team, administratieve/juridische taken en HR. Dit kan bijvoorbeeld in India.  De voordelen moet je zoeken in snel opschalen van je remote team met de talenten die nodig zijn en relatief lage arbeidskosten in vergelijking met Nederland. 

Nadelen 

Nadelen zijn er ook. Cultuurverschillen, die aanzienlijk kunnen zijn, kunnen een uitdaging vormen. Daarnaast is het tijdsverschil tussen Nederland en je remote team ook een factor om rekening mee te houden. Een groot tijdsverschil betekent dat je remote team en je team in Nederland maar weinig overlappende kantooruren hebben om met elkaar samen te werken. 

Een remote development team – op een nearshore locatie 

Waar offshoring verwijst naar een land dat ver weg ligt, staat nearshoring voor het tegenovergestelde. De term verraadt het al, want ‘near’ verwijst naar dichtbij, zoals in Oost-Europa. 

Net als verre locaties als India en de Filipijnen zijn ook landen als Roemenië, Polen en Oekraïne al jaren een populaire bestemming voor bedrijven die remote developers zoeken. Hoewel de arbeidsmarkt voor software developers de laatste jaren krapper is geworden en de lonen hoger, zijn deze landen nog steeds interessant vanwege de beschikbaarheid van hoog bèta opgeleid talent.  

Voor- en nadelen van nearshoring

Een remote development team in een nabijgelegen land deelt een aantal van de voordelen met de vorige opties. Zo kun je je team snel opschalen als het nodig is en zijn de kosten, ten opzichte van freelancers inhuren in Nederland, nog steeds erg interessant. Daarnaast zijn de cultuurverschillen tussen Nederland en Oost-Europese landen kleiner. Dit vergemakkelijkt het samenwerken en verkleint de kans op misverstanden. Tot slot, een band opbouwen met je remote team is cruciaal voor het lange termijn succes. Een team in Oost-Europa is makkelijker regelmatig te bezoeken, vanwege de kleinere afstand.  

Een remote sofware development team bij Talenting Software 

Alle drie genoemde oplossingen bieden voor- en nadelen. Herken je de zoektocht naar extra software developers? Bij Talenting Software specialiseren wij ons in het opzetten van remote software development teams voor onze klanten. Wij doen dit vanuit de nearshoring locatie Brasov, Roemenië. Heb je het gevoel dat een remote team in Oost- Europa een mooie oplossing is voor jouw uitdaging? Neem eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.  

 En ben je op zoek naar meer informatie over een remote development team opzetten? Download dan ons PDF met 5 lessen voor softwarebedrijven op basis van 18 jaar ervaring. Voorkom dat je veelgemaakte fouten maakt en zet direct de juiste stappen naar een succesvol remote development team.  

Software development team

Leave a Reply

Your email address will not be published.